FAQ

Wil je je kroonluchter zelf onderhouden, doe het dan goed!  

Het frame/geraamte van een koperen, bronzen of messing luchter mag eigenlijk alleen stofvrij gemaakt worden.

Het stofvrij maken kan door middel van een vochtige doek.  Eventueel kan je een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel toevoegen (azijn, Ajax allesreiniger…).  Bijtende poetsproducten tasten de kleur en patine van je luchter aan.  En dat wil je vermijden.

De kristallen of glazen ornamenten van je kroonluchter kan je reinigen met warm water, een beetje reinigingsmiddel en een stoffen doek. Als onderhoudsmiddel gebruik ik zelf Ajax allesreiniger ( lavendel, citroen…) of azijn.  Producten die ontvetten maar niet te agressief zijn.  Gebruik zeker geen afwasproducten. Deze geven teveel schuim en schuim moet verwijderd worden door met water te spoelen. Wanneer schuim achterblijft op het frame, krijgt men schimmelvorming.

Zie je het niet zitten om je lusters zelf te poetsen of onderhouden? Dan kom ik graag naar je toe!

 

De hoogte van de ruimte waar je sfeerverlichting moet komen is heel belangrijk. Wanneer je een hoogte hebt van 3,50m en meer (pastoriehuis, herenhuis, hall, feestzaal, kasteel…)  kan je zeker een grotere luchter hangen.   Bij mindere hoogte  (appartementen, recente nieuwbouw, keuken, badkamer, living, slaapkamer…) is het even zoeken naar de juiste verhouding.

Wanneer een tafel, salontafel, piano of bijvoorbeeld een keukeneiland onder de kroonluchter komt, dan kan je een groter model hangen. Want niemand zal het hoofd stoten tegen de luchter.

 

Iedereen heeft zijn eigen stijl van huisinrichting.
Gaat je voorkeur naar een moderne, minimalistische design stijl? Of heb jij liever een landelijke stijl?
Hou je van retro, een echt klassiek interieur of de art deco of art nouveau stijl? Of ging jij voor een eclectische interieurinrichting?

Ik ben overtuigd dat elke trend kan gecombineerd worden met een “klassiek detail”:  een oude tafel, een antieke kast, een vintage vaas maar ook een klassieke kroonluchter kan perfect passen.  Je kiest uiteraard de kleur, afwerking en stijl die best bij jouw smaak aansluit.  Kristallen luchters kunnen mooi in elke stijl geïntegreerd.  Ze brengen net dat beetje sprankel die je interieur nog zoekt.  En niet elke luchter heeft die ‘bling’ factor. Je hebt ook heel stijlvolle sobere versies die mooi dat strakker interieur sieren.

Kom gerust eens kijken in de winkel. Breng gerust foto’s van je interieur mee en we zoeken samen.  Heb je een bepaalde stijl voor ogen, dan zoek ik graag mee.

 

 

Ons aanbod van gerestaureerde kroonluchters komen hoofdzakelijk in 3 kleuren of patine. Het messing/bronzen frame kan een geelachtige kleur hebben, een donkere (gebronzeerde, zwarte) kleur of een (vernikkelde) grijze kleur.

Parels en ornamenten komen in verschillende vormen en kleuren voor.  Er zijn bruine, paarse, roze en witte parels. Strakke, parelvormige, geslepen en ongeslepen elementen.  Ook zij kunnen sfeerbepalend zijn bij de keuze van je aankoop.

Hoe kies je nu de beste kleur voor jouw interieur?

Een inkomhal met witte muren, een donkere vloerbedekking en een zwarte smeedijzeren trap in combinatie met een gebronzeerde ( zwarte patine) kroonluchter met kristallen ornamenten, kan een verbluffend resultaat geven.

In een woonkamer met een donker gekleurde muur kan een gele koperkleurige luchter prachtig zijn.

Als reparateur heb ik een zeer grote stock kristallen ornamenten om die aangekochte of te restaureren luchters aan te vullen. Maar ook als je zelf je luchter wilt repareren, help ik je graag verder.

Stuur even een foto door van je luchter of de pareld en ornamenten die je zoekt.

 

De prijs van een reparatie of restauratie hangt van meerdere zaken af.
Over welke stijl luchter gaat het?
In welke staat verkeert hij?

Moeten er ornamenten aangevuld worden of enkel gepoetst?

Moet de elektriciteit deels of in zijn geheel vervangen worden?

Voor we van start gaan, bepalen we samen de prijs. Geen verrassingen op het einde van de rit.

Wil je een exacte prijsofferte? Dan kan je met de luchter tot de winkel komen. Woon je in de buurt, dan kom ik bij je thuis een kijkje nemen.

Woon je iets verder en lukt het niet langs te komen, dan werken we met een raming van de kosten op basis van aangeleverde foto’s.

Hoe gaan we te werk?

Jij bezorgt me  gedetailleerde foto’s en aan de hand daarvan stel ik een kostenraming op. Mocht ik tijdens het restaureren toch extra mankementen ondervinden, dan contacteer ik je voor er extra kosten gemaakt worden.

 

 

 

 

Zie je het niet zitten die kroonluchter zelf te poetsen? Ik neem het je niet kwalijk. Je bent zeker niet de enige. 

Ik kom graag ter plaatse voor een onderhoud van je luchter(s).  Ook als je die niet via mijn winkel aangekocht hebt.

Afhankelijk van het werk, verplaatsing en de eventuele  herstelling wordt de prijs altijd op voorhand bepaald. Is het een eerste kennismaking,  dan stuur je best een aantal detailfoto’s door zodat ik de kostenraming voor je kan opstellen.

Na de aankoop van een luchter bied ik graag het transport en de plaatsing in België (of net over de landsgrenzen) aan. Zo hoef je alleen nog die schakelaar te activeren om te genieten van je aankoop.

Woon je verder, dan verzorg ik het internationale transport.

Ik werk samen met verschillende koeriersbedrijven.

De luchters worden in – op maat gemaakte – kisten verpakt en verzonden.

Officieel betekent patine of patina: de grijsgroene laag op metalen voorwerpen als koper en brons. Patina kan ontstaan door weersomstandigheden als zure regen en door het gebruik van chemische middelen. Het zorgt ervoor dat het materiaal een oud en verweerd uiterlijk krijgt. De patinalaag wordt ook wel een geoxideerde laag genoemd.

De kroonluchters in hun bekomen patine laten, is aangeraden. Mijn advies is: “Het zijn oude kroonluchters, laat ze oud zijn”.

Naast het repareren en verkopen van kroonluchters, koop ik ook sommige stijlen en vormen aan. Soms om te repareren en terug verder te verkopen in mijn winkel. Soms voor de onderdelen die ik nodig heb om restauraties uit te voeren.  Ik ben gespecialiseerd in de oudere Franse en Italiaanse kroonluchters met kristallen ornamenten.

Als restaurateur echter komen alle luchters in aanmerking. Jong of oud. Met of zonder kristallen ornamenten. Groot of klein.